SAMENTUIN VAN GOGH
page25image23794560Niet alleen wij (de 6 vrijwilligers van de Samentuin) zijn blij met onze tuin, maar ook de koninginnenpage. Zoals jullie op bij gevoegde foto’s kunnen zien is dit een heel mooie vlinder die uit een bijna net zo mooie rups komt. De vlinder is de grootste inheemse dagvlinder die in Nederland voorkomt en is ongeveer 7 cm groot. Vooral de kleuren zijn erg mooi.

De vlinder zag ik vorig jaar bij toeval in onze kas en dit jaar zagen we in de venkel (een van zijn favoriete groentes) de rups ervan. Ook die is, voordat hij verpopt, erg groot(ongeveer 6 cm lang en 1 cm dik) en ook mooi gekleurd.
Wij zijn blij dat wij; zo midden in de stad en naast de drukke weg, toch zoiets moois tegenkomen.
Natuurlijk zijn wij niet blij met alle insecten, maar er zijn gelukkig ook veel nuttige om bijvoorbeeld de bloemen van onze groentes en fruitbomen te bevruchten, zodat wij later bijvoorbeeld aardbeien, tuinbonen, pruimen, appels, bessen, pompoenen en dergelijke kunnen oogsten.
Om bijen te lokken hebben wij speciale veldjes (helaas al weer wat uitgebloeid) waar alleen bloemen zijn ingezaaid.
samentuinvlinder

samentuinrups

Helaas is de oogst dit jaar niet helemaal zoals verwacht omdat het weer (die kunnen we gemakkelijk de schuld geven!!) te veel wisselde met voor de tijd van het jaar te hoge en te lage temperaturen. Hierdoor schoten sommige groentes in de stress en gingen snel zaad vormen waardoor er geen goede eetbare planten ontstonden.
Ook lieten de slakken en houtduiven ons niet met rust en moesten we netten over sommige groentes spannen en slakkenvallen opzetten. Al met al klagen we niet echt hoor; hoogstens dat we de schoolkinderen gemist hebben en er geen “Linde lunch” voor de wijkbewoners dit jaar zal zijn. Bij leven en welzijn het volgende jaar dan maar weer.
Wijkbewoners en passanten kunnen altijd op dinsdagmorgen tussen 9.00 en 12.00 met vragen of een praatje over de moestuin bij ons terecht!
Hilvert Boelmans