SPRAAKMAKENDE GEVELS IN CENTRUM OOST
page10image23269504
Studenten van Avans zijn al in 2018 aan de slag gegaan om de Etten-Leurse wijk Centrum Oost jonger en bruisender te maken. Samen met de gemeente Etten-Leur heeft Alwel hen gevraagd om dit project op te starten. Eén van de ideeën komt op zes gevels van onze huurwoningen: kunst in de vorm van prachtige gedichten. De naam voor dit project is “Spraakmakend”.

Jos Muijs is wijkconsulent bij Alwel en enthousiast over het idee: “De studenten hebben dit zelf bedacht. Het hele project “Spraakmakend” is volledig in hun handen. De Bruggen-bouwers uit Centrum Oost doen ook mee. Dit is een groep wijkbewoners die op vrijwillige basis vaak helpt bij leefbaarheidsprojecten.

De studenten hebben zelf hulp van kunstenaar Mario Pasetto gezocht, die de gedichten samen met (wijk)bewoners op de gevels gaat zetten. Ook de huurders, die in de betreffende huizen wonen, reageerden enthousiast. Wat mij betreft is het een prachtige manier om de wijk leefbaarder te maken door verbinding te leggen. Het lijkt ons leuk als mensen later een wandeling maken langs de zes huizen om de gedichten te lezen. We denken er zelfs aan om hier een folder of iets dergelijks van te maken, voor bij de plaatselijke VVV.”


Nu is het weer te koud en nat om de gedichten nog op de zijgevels te aan te brengen. De studenten van Avans gaan in tweede kwartaal 2020 samen met kunstenaar Mario Pasetto nog een nieuwe workshop organiseren voor wijkbewoners die mee willen doen om de gedichten op de zijgevels te aan te brengen.


We verwachten dat de gedichten in mei of juni 2020 op de zijgevels worden aangebracht. Uiteraard gebruiken we straks duurzame verf, waardoor de gedichten zeker 10 jaar zichtbaar blijven.