Pasted Graphic

DE DONKERE DAGEN: TIJD VOOR PREVENTIE!
Het is weer vroeg donker. Dat weten helaas ook straatrovers, woninginbrekers en overvallers. Die slaan juist in de donkere dagen hun slag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt? Als wijkagent zeg ik altijd: voorkomen is beter dan genezen!

Enkele weken geleden heb ik een slachtoffer van een woninginbraak gesproken. Bij haar was de woninginbraak al drie jaar geleden gebeurd. Dit slachtoffer was niet eens thuis toen de inbreker zijn slag sloeg. En de crimineel had “slechts” een laptop meegenomen, zei ze. Toch heeft ze drie jaar lang heel slecht geslapen. ‘Het is het idee dat iemand bij je thuis is geweest.’ Hoewel ze na de inbraak meteen goede sloten op de deur heeft laten zetten en alle preventietips ter harte heeft genomen, voelt zij zich nog steeds niet altijd veilig in haar eigen huis.

Woninginbraak, straatroven en overvallen; dit is topprioriteit voor de politie. Toch gaat het er vooral om dat je zo veel mogelijk voorkomt dat je slachtoffer wordt. De meeste inbraken gebeuren nog steeds bij mensen die te weinig rekening houden met wat kan gebeuren. We adviseren ondernemers actief wat te doen bij overvallen.

Inbraak voorkomen:
- Zorg voor goed hang- en sluitwerk
- Sluit deuren en ramen af, ook als u even naar boven loopt - Gebruik tijdschakelaars en installeer buitenverlichting eventueel met schemerschakeling
Straatroof voorkomen:
  • - Houd uw tas altijd dicht, met de rits naar u toe
  • - Houd dure spullen niet zichtbaar in de hand
  • Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto in de straat? Een persoon op de uitkijk? Aarzel niet en bel 112 bij spoed of heterdaad. We kunnen beter een keer te veel komen dan een keer te weinig!
VAL GOED OP IN HET DONKER
page24image23616832
In deze donkere tijd is het belangrijk om reflecterend materiaal of extra verlichting te dragen als voetganger of fietser. Bijvoorbeeld een reflecterend hesje of een reflecterende armband. Deze materialen vind je vaak al voor een klein prijsje in de winkel. In de wintertijd zijn voetgangers vier tot vijf keer vaker betrokken bij een ongeval dan in het voorjaar en de zomer. Fietsers zijn drie keer zo vaak betrokken bij een ongeval (ANWB, 2017).

Veel beter zichtbaar
Met reflecterende kleding ben je veel beter zichtbaar in het donker in het verkeer. Reflecterende kleding zie je al vanaf een grote afstand. Met donkere kleding aan ben je pas vanaf 20 meter afstand te zien. Een auto die 50 kilometer per uur rijdt heeft 26 meter nodig om stil te staan. Bij donkere kleding heeft de auto dus onvoldoende kans om op tijd te stoppen! Met lichte of felgekleurde kleding aan ziet een auto je op 50 meter.

Hond uitlaten

Denk er ook aan om een hesje aan te doen als je de hond gaat uitlaten. Vaak sta je er niet bij stil, maar ook als je de hond gaat uitlaten ben je voetganger in het verkeer. Zeker in de berm in het buitengebied ben je bijna niet te zien als je donkere kleding draagt. Geef bijvoorbeeld ook de hond een lampje aan de halsband, zodat ook die goed opvalt.

Etten-Leur Valt Op!

De afgelopen week is er extra aandacht besteed aan zichtbaarheid in het verkeer op de basisscholen. Daarnaast heeft de ValOpShop gestaan bij de KSE en het Munnikenheide college. Hierbij sluiten we aan bij de landelijke fietsverlichtingscampagne en het jaar van de zichtbaarheid van de provincie (www.nulverkeersdodenbrabant.nl).

Ik wens u fijne feestdagen en veilige donkere dagen! Richard Konings, uw wijkagent