SAMENTUIN VAN GOGH: WORDT HET WAT?
Dat is een vraag die bij alle vrijwilligers speelt. Het verhuizen naar een andere locatie was op zich al een grote klus, maar op nieuwe grond tuinieren is afwachten hoe het allemaal gaat groeien en bloeien.
Grond die jaren niet gebruikt is en ingeklonken, is moeilijk te bewerken en daarom is heel de tuin 50 cm diep omgezet om de grond losser en gemakkelijker bewerkbaar te maken. Ook is er over de gehele tuin 5 cm compost aangebracht en ingewerkt. co17

Inmiddels weten we dat het met ups en downs gaat. Het één groeit als kool en het andere heeft blijkbaar weinig ambitie om zijn kop boven de grond te steken. Maar zoiets gebeurt op een moestuin wel vaker en het kan ook nog aan het zaaigoed of het zeer wisselvallige weer dit jaar liggen.
Op de oude locatie hebben we met diverse groentes ook wel eens wat mindere tijden gehad.
Gemiddeld zijn we tevreden en verwachten we dat de grond met de nodige compost een betere structuur en vruchtbaarheid zal geven en dat de planten het daardoor beter zullen gaan doen. Ook de bloemenperken zien er goed uit en passanten vinden die hartstikke mooi.
De kinderen van IKC de Vincent zijn dit jaar ook weer onze meewerkende gasten geweest. Naast het zaaien en planten van diverse groentes hebben ze gesnoept van o.a. aardbeien en radijsjes en hebben ze ook verse doperwtjes, tuinbonen en eetbare bloemen geproefd.
Dan zie je dat er grote verschillen zijn tussen kinderen. De moedige, de afwachtende en niets willende. Vaak heeft iedereen uiteindelijk toch de moed gehad om te proeven.
Verder kan ik nog melden dat wij enige tijd geleden een telefoontje kregen van de vereniging van glastuinbouw uit Etten-Leur met de mededeling dat wij misschien wel een bedrag van hen tegemoet konden zien.

co18

Dit omdat de vereniging zijn doelstelling bereikt heeft en het geld dat nog in kas zit wil besteden aan goede doelen en wij één van die doelen zijn.
Inmiddels hebben wij een bedrag ontvangen en met geld uit onze eigen kas hebben we een tweede kas gekocht, die alweer in gebruik is.
Op 24 juli is het geld symbolisch op de Samentuin aan ons overgedragen in aanwezigheid van diverse glastuinbouwers, een afvaardiging van Wijkbelang Centrum-Oost en de H.Mariaparochie en de vrijwilligers.

Daarna is er nog gezellig nagepraat in De Linde onder het genot van een drankje.
Hilvert Boelmans

co19