LEZEN EN SCHRIJVEN TEGEN EENZAAMHEID BIJ OUDEREN

Zorgbelang Brabant werkt samen met Stichting Lezen & Schrijven in Etten - Leur aan het project: ‘Ouderen (digitaal) de deur uit’.
Het doel is laaggeletterde ouderen beter te leren lezen en schrijven en handiger te maken in het omgaan met de computer. In zogenaamde taalcafés in de wijk organiseren zij samen met verschillende lokale organisaties bijeenkomsten waar oud eren hun digitale en taal vaardigheden op een laagdrempelige manier kunnen verbeteren.

Circa 21% van de ouderen uit Brabant heeft moeite met lezen en schrijven en het omgaan met de computer. Meedoen aan de maatschappij wordt hierdoor steeds lastiger voor de ze groep. Ze schamen zich voor hun laaggeletterdheid en trekken zich daarom vaak terug. Belangrijke Informatie, advies en uitnodigingen bereiken op deze manier de ouderen dan niet. Bovendien hebben zij grote moeite met het invullen van digitale formulieren voor bijvoorbeeld het aanvragen van zorg. Door hun laaggeletterdheid raken zij zo steeds meer in een isolement. Eenzaamheid is dan al snel het gevolg.

Goed leren lezen en schrijven kan een eerste stap zijn om eenzaamheid bij ouderen terug te dringen. Zorgbelang Brabant-Zeeland gaat samen met lokale vrijwilligers ouderen motiveren om meer activiteiten buitenshuis te gaan ondernemen. Dat doen ze door dichtbij (in bijvoorbeeld bibliotheek of buurthuis) taalactiviteiten te organiseren, zoals een taalcafé of cursussen voor het verbeteren van digitale vaardigheden. Zorgbelang werkt daarbij samen met verschillende lokale organisaties in Etten - Leur.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Lieke Hesemans van Zorgbelang Brabant-Zeeland.

Haar telefoonnummer is: 06 - 50 80 52 22. Je kunt Lieke ook mailen:
lhesemans@zorgbelang - brabant.nl
.
Pasted Graphic 2Pasted Graphic 3


Visie Stationsplein e.o.
Door de gemeenteraad is een visie vastgesteld voor herinrichting van het gebied rondom het station. Bewoners zijn hierbij nauw betrokken. Over de uitvoering van de eerste fase is er begin volgend jaar een inloopavond in De Linde.

Reconstructies/groot onderhoud straten Komend jaar staat de rioolvervanging A. van Berchemlaan v.a. Oude Bredaseweg tot aan Parklaan op de planning. Tevens worden extra parkeerplaatsen in de Spoorlaan aangelegd.


Pasted Graphic 4Pasted Graphic 5